CONTACT IMPROVISATION

ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΛΕΙΣΙΟΥΝΗ

Το Present Body studio σε συνεργασία με το στούντιο Vis Motrix του Κων/νου Γεράρδου προτείνει 5ήμερο σεμινάριο CI για τη δεύτερη βδομάδα του Πάσχα με χορό και επαφή!

«Το ρευστό σώμα» με την Χριστίνα Κλεισιούνη
3/5-7/5/2016, 11.00 πμ – 2.00 μμ
Απευθύνεται σε αρχαρίους και όσους αγαπούν την κίνηση και επιθυμούν να ασκηθούν έτσι ώστε να εμβαθύνουν στις αρχές της πρακτικής απο ένα αρχικό στάδιο.

To Contact Improvisation είναι μια μορφή χορού και αυτοσχεδιασμού, ευρέως διαδεδομένη διεθνώς. Η εκμάθησή του βασίζεται σε ένα ανοιχτό πλαίσιο που εμπεριέχει τεχνικές somatics, πολεμικές τέχνες, τον σύγχρονο χορό, τις παραστατικές τέχνες καθώς και θεραπευτικές προσεγγίσεις που στηρίζονται στον διαλογισμό μέσα από την κίνηση. Στοχεύει στη σωματική εκπαίδευση του χορευτή, ένα σώμα «μαλακό και δυνατό» που καλλιεργείται από τη συνειδητότητα που φέρνει η επαφή, η διεύρυνση των αισθήσεων, του χώρου και του χρόνου.

Σκοπός μας είναι η εκμάθηση της τεχνικής να γίνεται μέσα από μία ερευνητική προσέγγιση, όπου ο χορευτής έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της εκπαίδευσής του από το σύγχρονο χορό ή όποιο άλλο σύστημα έχει εκπαιδευτεί στην κίνηση με δημιουργικό τρόπο, επιτρέποντας στον εαυτό του να επανατοποθετήσει και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το χορό και την έκφραση.

Σ’αυτό το σεμινάριο επιθυμούμε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε την εμπειρία μας στις αρχές του Contact Improvisation. Στο χορό εστιάζουμε στη σχέση μας με τη βαρύτητα καθώς διαπραγματευόμαστε τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα μας. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές somatics δημιουργούμε ένα πλαίσιο αφύπνισης και ενσυνείδησης της κίνησης του χορευτή, αναπτύσσουμε την αισθητηριακή κίνηση και τη ροή της ενέργειας, που βασίζεται «στον μικρό χορό» καθώς και την εξελικτική κίνηση.
Αναπτύσσοντας την προσοχή και κατ’ επέκταση τη σωματική αυτο-επίγνωση, επιδιώκουμε την παρουσία και την καθαρότητα στην κίνηση. Ενεργοποιώντας τις αισθήσεις μέσα από την επαφή, αποκαλύπτουμε την έκφραση της φαντασίας και του ενστίκτου.
Θέματα που εξερευνούμε είναι:
• η εξελικτική κίνηση
• η ρευστή και κυματοειδής κίνηση, η ελικοειδής κίνηση
• η ελαστικότητα και η συνδεσιμότητα (fascia web system)
• η στήριξη με ροή
• η σχέση μας με το κέντρο και την περιφέρεια
• η συνειδητοποίηση των συνηθειών που εμπεριέχονται στη στάση του σώματος.
• ο ουδέτερος χώρος και η σημασία του για την έκφραση της κίνησης.
• το παιχνίδι με την βαρύτητα, με τον βαθμό της πίεσης και με την εναλλαγή στην ένταση της ενέργειας. Ο τόνος με τον οποίο αγγίζουμε και συναντάμε το σώμα του άλλου δημιουργεί ένα πλαίσιο για κιναισθητικό διάλογο, το λεξιλόγιο της επικοινωνίας που στηρίζεται στη σύνδεση και στο βίωμα του εαυτού με τον άλλο.
• τεχνικές που επιτρέπουν στον χορευτή να αιωρείται πιο εύκολα καθώς στηρίζεται, δεξιότητες που υποστηρίζουν την κίνηση με ροή στα πάνω επίπεδα(κύλισμα και αιώρηση στους ώμους που έρχεται με φυσικό τρόπο, μοχλοί στήριξης, δυναμικές πτώσεις με ορμή, πηδήματα, η εξισορρόπηση των δυνάμεων).
• πώς μπορούμε να αλλάξουμε δημιουργικά ασφαλείς και προκαθορισμένους τρόπους αντίδρασης ή/και ανταπόκρισης στην κίνηση;
• το CI. Ο αυτοσχεδιασμός και η σκηνική παρουσία

Το CI αποσκοπεί στη ρευστή και στην τρισδιάστατη κίνηση όπου η διαδρομή της ξεδιπλώνεται διαδοχικά στο σώμα με οργανικό και λειτουργικό τρόπο. Ο χορευτής ελίσσεται εύκολα αλλάζοντας επίπεδα, τρόπους στήριξης, ρυθμό, δυναμική, κατευθύνσεις. Η κάθε επιλογή στηρίζεται στις δομές και στους συσχετισμούς των δυνάμεων που ενυπάρχουν στο κάθε σώμα και επηρεάζεται από τη σωματική μας αυτοσυνειδησία. Μέσα από την παραπάνω διαδικασία, ο αυτοσχεδιασμός μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε κάποιες από τις ασυνείδητες διεργασίες που καθορίζουν τις επιλογές μας. Η επαφή που στηρίζεται στην έρευνα, στην περιέργεια και στο παιχνίδι διευρύνει τις εκφραστικές μας δυνατότητες. Ο χορός γίνεται συναρπαστικός, αποκτά «νόημα», δίνοντας χώρο στο καινούργιο, στην αλλαγή, στη μετουσίωση.

Η Χριστίνα Κλεισιούνη είναι χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια σύγχρονου χορού με ειδικότητα στον αυτοσχεδιασμό. Το 1990 έφερε τις άγνωστες τότε τεχνικές Release και Contact Improvisation στην Αθήνα διδάσκοντας χορευτές και ερασιτέχνες. Έκτοτε διδάσκει ανελλιπώς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια (Σωματική Ψυχοθεραπεία, Gestalt) και ασκεί επαγγελματικά το Shiatsu (διπλωματούχος της Ευρωπαϊκής Σχολής Shiatsu) από το 1994. Η απόκτηση της ενσυναίσθησης μέσω του αγγίγματος και η καλλιέργεια της συνειδητότητας του ατόμου μέσω του σώματος αποτελούν τη σύνδεση ανάμεσα στην καλλιτεχνική και τη θεραπευτική της ιδιότητα.
Το 2009 άνοιξε το studio χορού Present Body στο κέντρο της Αθήνας.
Ξεκίνησε να ερευνά την πρακτική του CI το 1987, όταν σπούδαζε σύγχρονο χορό/τεχνικές release στην Ν.Υόρκη (1986-1990). Έτσι το 1991 έφερε στην Αθήνα το CI προτείνοντας παράλληλα την φιλοσοφία και εκπαίδευση των χορευτών στην κίνηση μέσα από τα somatics. Έχει χορέψει και διδάξει σε πολλαπλά διεθνή συνέδρια και φεστιβάλ του CI. Πρόσφατα δίδαξε εντατικά σεμινάρια στο φεστιβάλ του Ισραήλ, στο Freiburg, στην Grenoble, στο Λονδίνο, στην Nantes (Γαλλία) και στο Tubingen(Γερμανία). Οργανώνει και διδάσκει εντατικά σεμινάρια για το καλοκαίρι από το 1993 σε συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένους δασκάλους του CI όπως oi Kirstie Simpson, Ray Chang, Nita Little, Mary Prestidge, Nien Mari Chatz, Ka Rustler, Suprapto Suryodarmo και άλλοι. www.presentbody.comChristina klissiouni contact improvisation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s