ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ PROJECT ΧΟΡΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: S. BECKETT

Ερευνητικό χορογραφικό project 10 εβδομάδων για ηθοποιούς & επαγγελματίες χορευτές
Χορογραφώντας το κείμενο / Κείμενα του Samuel Beckett
Με τον Κωνσταντίνο Γεράρδο

Δευτέρα 17.00 – 20.00, έναρξη 21 Ιανουαρίου
Κόστος 110 Ευρώ (30 διδακτικές ώρες)
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής με σύντομο βιογραφικό σημείωμα info@studiovismotrix.com

«Οι λέξεις ήταν η μόνη μου αγάπη»
«Είμαστε καταδικασμένοι σε έναν αιώνιο μονόλογο, χωρίς έννοια, χωρίς περιεχόμενο. Σε ένα αιώνιο μουρμούρισμα»
«Να μιλάμε, και να μιλάμε για το τίποτα»

Εξερευνώντας κείμενα του S. Beckett μέσα από τον σύγχρονο χορό και την χορογραφία σε βιωματικό επίπεδο. Η τεχνική του σύγχρονου χορού και η χορογραφία ως ερευνητικά εργαλεία που μπορούν να εμπλουτίσουν τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις του ηθοποιού στη δουλειά του με ένα κείμενο.

Με ανατρεπτική διάθεση απέναντι στους παραδοσιακούς κανόνες για την σχέση του λόγου με την κίνηση και την σχέση του χορού με το θέατρο, το ερευνητικό project θα εξερευνήσει τα κείμενα του S. Beckett σαν μουσικές παρτιτούρες μετουσιώνοντας τα σε χορογραφικές φράσεις δημιουργώντας ένα νέο είδος αυθεντικής σκηνικής έκφρασης του δραματικού λόγου ενώνοντας τη γλώσσα του κειμένου με τη εκφραστική ικανότητα του σύγχρονου χορού.

Αυτή η θεώρηση για την σχέση ανάμεσα στις δύο τέχνες δεν περιορίζεται στην αντιστοιχία απλουστευμένων σκηνικών δράσεων και κινητικών χαρακτηριστικών σε σχέση με τον σκηνικό χαρακτήρα αλλά στην απόδοσή του μέσα από τη σύμπραξη δύο διαφορετικών εκφραστικών μέσων που καταφέρουν να δημιουργήσουν μια νέα γλώσσα.

Απευθύνεται σε σπουδαστές/τριες και απόφοιτους Ακαδημιών Θεάτρου, Δραματικών Σχολών και φοιτητές/τριες Πανεπιστημιακών Τμημάτων Θεάτρου και επαγγελματίες χορευτές.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΡΑΡΔΟΣ
Είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας χορού Vis Motrix. Διδάσκει τεχνική του σύγχρονου χορού, ατομικό και ομαδικό αυτοσχεδιασμό και Contact Improvisation στο Vis Motrix Performance Studio, στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και στην Ανώτερη Δραματική Σχολή « Ανδρέας Βουτσινάς» στην Θεσσαλονίκη και οργανώνει σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η διδασκαλία του βασίζεται στην 25χρονη εμπειρία και έρευνά του πάνω στον σύγχρονο χορό και τον ιδιαίτερο τρόπο δουλειάς που έχει αναπτύξει με βάση την φυσική και οργανική κίνηση και τους φυσικούς νόμους που διέπουν την κίνηση (χρήση της βαρύτητας και της ορμής).

H έρευνα πάνω στις βασικές αρχές της ανθρώπινης κίνησης μέσα από τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής δομής και της ανατομίας του σώματος σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο τεχνικής έχει οδηγήσει στην δημιουργία της μεθόδου πάνω στον σύγχρονο χορό με το όνομα ‘FLOW IN MOTION’. Είναι εμπνευστής του προγράμματος επανεκπαίδευσης πάνω στον σύγχρονο χορό και την performance, ‘ReDANCE – Dance & Performance Re-Education Program’ που πραγματοποιείται στο Vis Motrix Performance Studio.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s