ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

_Στοιχεία Σκηνογραφίας και Ενδυµατολογίας_Χώρος και Performance
_Μαρία Καβαλιώτη

Μετά τις πρωτοπορίες του 20ού αιώνα, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και προσλαμβάνουμε την τέχνη άλλαξε δραματικά. Χάπενινγκς, περφόρμανς, εγκαταστάσεις, δράσεις, νέες λέξεις και νέοι ορισμοί του τί είναι τέχνη μπήκαν στο λεξιλόγιό μας. Ανάλογα θόλωσαν και τα όρια που χώριζαν τις τέχνες και, ίσως για πρώτη φορά μετά την Αναγέννηση, άλλαξε και η κατεύθυνση της τέχνης της σκηνογραφίας. Ο χώρος και το ένδυμα έγιναν αντικείμενα πειραματισμού, όχι μόνο ως μέρη μιας παράστασης, αλλά ως αυθύπαρκτα καλλιτεχνικά έργα ή αφορμές για την δημιουργία έργων περφόρμανς, θεάτρου, χορού, βίντεο. Αυτά τα στοιχεία θα διερευνηθούν στο κομμάτι της σκηνογραφίας-ενδυματολογίας του ReDance.

Μετά από μια αναδρομή στην ιστορία της σκηνογραφίας και του ενδύματος ώστε να τεθούν οι βάσεις, θα προχωρήσουμε στην εξερεύνηση της σχέσης του χώρου (υπαρκτού ή κατασκευασμένου) και του ρούχου, με το σώμα του περφόμερ χορευτή-ηθοποιού. Θα ψάξουμε πώς οι εικαστικές επιλογές μας μπορούν να μεταμορφώνουν, να μεταλλάσσουν το θέαμα ή την πρόσληψή του. Θα σχεδιάσουμε χώρους για περφόρμανς ή και περφόρμανς για συγκεκριμενους χώρους. Στόχος μας είναι τα σχέδιά μας, σκηνογραφικά και ενδυματολογικά, να εφαρμοστούν στην πράξη στην παράσταση που θα ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών.

_Σχεδιασμός Φωτισμού

Το φως ως υλικό και ως  μέσο στο θέατρο και τις παραστατικές τέχνες. Δημιουργεί ατμόσφαιρες, οριοθετεί χώρους, αποκαλύπτει ή κρύβει, κατευθύνει την προσοχή του θεατή ενώ παράλληλα καλείται να συμπληρώσει αρμονικά την σκηνική εικόνα και το γενικότερο ύφος της παράστασης.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να προσφέρει μέσα από την θεωρία και την πράξη μια ολοκληρωμένη εικόνα της διαδικασίας του σχεδιασμού φωτισμών για μια θεατρική παράσταση ή performance.  Η φύση και η αντίληψη του φωτός, οι ιδιότητες του, ο ρόλος του μέσα στην τέχνη καθώς και τα τεχνολογικά μέσα που το υπηρετούν, είναι μερικά από τα αντικείμενα που θα αναλυθούν.

Σε πρακτικό επίπεδο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον φωτιστικό εξοπλισμό και να γνωρίσουν τις δυνατότητες του, ενώ στην συνέχεια θα σχεδιάσουν οι ίδιοι το δικό τους φωτιστικό πλάνο το οποίο θα θέσουν σε εφαρμογή. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε θέατρα ώστε οι συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν από κοντά την διαδικασία του στησίματος φώτων και του προγραμματισμού κονσόλας.