ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

_Στοιχεία Σκηνογραφίας και Ενδυµατολογίας_Χώρος και Performance
_Μαρία Καβαλιώτη

Μετά τις πρωτοπορίες του 20ού αιώνα, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και προσλαμβάνουμε την τέχνη άλλαξε δραματικά. Χάπενινγκς, περφόρμανς, εγκαταστάσεις, δράσεις, νέες λέξεις και νέοι ορισμοί του τί είναι τέχνη μπήκαν στο λεξιλόγιό μας. Ανάλογα θόλωσαν και τα όρια που χώριζαν τις τέχνες και, ίσως για πρώτη φορά μετά την Αναγέννηση, άλλαξε και η κατεύθυνση της τέχνης της σκηνογραφίας. Ο χώρος και το ένδυμα έγιναν αντικείμενα πειραματισμού, όχι μόνο ως μέρη μιας παράστασης, αλλά ως αυθύπαρκτα καλλιτεχνικά έργα ή αφορμές για την δημιουργία έργων περφόρμανς, θεάτρου, χορού, βίντεο. Αυτά τα στοιχεία θα διερευνηθούν στο κομμάτι της σκηνογραφίας-ενδυματολογίας του ReDance.

Μετά από μια αναδρομή στην ιστορία της σκηνογραφίας και του ενδύματος ώστε να τεθούν οι βάσεις, θα προχωρήσουμε στην εξερεύνηση της σχέσης του χώρου (υπαρκτού ή κατασκευασμένου) και του ρούχου, με το σώμα του περφόμερ χορευτή-ηθοποιού. Θα ψάξουμε πώς οι εικαστικές επιλογές μας μπορούν να μεταμορφώνουν, να μεταλλάσσουν το θέαμα ή την πρόσληψή του. Θα σχεδιάσουμε χώρους για περφόρμανς ή και περφόρμανς για συγκεκριμενους χώρους. Στόχος μας είναι τα σχέδιά μας, σκηνογραφικά και ενδυματολογικά, να εφαρμοστούν στην πράξη στην παράσταση που θα ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών.

_Αρχιτεκτονική Φωτισµού Παράστασης
_Σεσίλια Τσελεπίδη

Το συγκεκριμένο μάθημα αποτελεί μια εισαγωγή στον σχεδιασμό φωτισμού παραστατικών τεχνών. Συμπεριλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος, μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τις αρχές του σχεδιασμού/οργάνωσης του σκηνικού χώρου, τον φωτισμό για χορό, θέατρο, musicals και εναλλακτικές μορφές performances, όπως επίσης να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τα βασικά τεχνικά μέσα φωτισμού. Στόχος μας είναι, με το πέρας των μαθημάτων να υπάρξει μια πρώτη κατάρτιση γνώσεων και εργαλείων που θα επιτρέπει στους σπουδαστές να επικοινωνούν τις ανάγκες της προσωπικής τους σύλληψης πάνω στη διαμόρφωση και υλοποίηση μίας παράστασης.